עצות

השלטי ותועלת הפארק – מה עושים?

 כדי לתת לבעלי שלטי תמונה ברורה בנושא קריטי זה, פנינו לוטרינר מנוסה ד"ר מאייר טל.  

האם לגזע שלטי (שטלאנד שיפדוג) יש בעייה לקבל זריקה נגד מחלת תולעת הפארק?

ד"ר טל: לגזע השלטי בהחלט עלולה להיות בעיה, כיוון שכ-15% מכלבי השלטי נושאים מוטציה בגן מסויים, שנקרא MDR1.

מוטציה בגן זה גורמת להם לרגישות לתרופות בכלל, ולחומר הניתן למניעה של תולעת הפארק בפרט. כלבים אלה, אם יקבלו את החומר, עלולים לפתח פגיעות נוירולוגיות, עוויתות, קשיי נשימה, שיתוק שרירים ואף מוות.

מה עושים כדי לבדוק התאמה?

ד"ר טל: על מנת לבדוק אם הכלב נושא את המוטציה, יש לבצע בדיקת DNA לגן שנקרא MDR1. בדיקת ה-DNA  מתבצעת על ידי שליחת דם / קבוצת שיערות עם השורש למעבדה.

התהליך אורך בין 2-4 שבועות (תלוי במעבדה ובסוג הבדיקה) ובסופו אנו מקבלים תשובה אם הכלב נשא של המוטציה או לא. במידה והוא קן נשא מתקבלת תשובה אם הוא נשא ב-2 סלילי ה-DNA או רק באחד מהם (קיבל מהאמא והאבא או רק מאחד מהם). על פי תוצאות הבדיקה אנו מחליטים על הטיפול המומלץ.

איך אפשר להגן במידה שהשלטי לא יכול לקבל את הטיפול הרגיל נגד תולעת הפארק?

ד"ר טל: נכון להיום ישנן 2 תרופות שניתן להשתמש בהן על מנת לנסות ולמנוע תולעת הפארק בכלבים בעלי מוטציה בגן MDR1 (כולל חלק של השלטי).

הראשונה היא אמפולות של אדווקט נגד פרעושים ונגד טפילים פנימיים של חברת באייר.
שניה היא תרופה שנקראת טריפקסיס, גם היא נגד פרעושים, אותה יש לקחת פעם בחודש.
שני הטיפולים הנ"ל לא הוכחו סופית כיעילים, אך כבר יש תוצאות ראשונות מבטיחות לגבי יעילותן.

לפרטים נוספים בנושא זה נא לגשת למאמר של ד"ר מאייר טל:  http://mayer-vet.com/wordpress-he/?page_id=2031

בגיל מבוגר (אחרי 8) – הצורך בצילומי הדמייה בזמן

צילומי רנטגן עולים כסף והרבה וטרינרים חושבים קודם מה הלקוח מוכן לשלם ורק אחר-כך מה נכון לעשות עם הכלב/כלבה.

 

מדובר על צילומי מפרקים ובית החזה. לשלטי יש תוחלת חיים בין 12 ל-14 שנים בממוצע. זאת אומרת שאחרי גיל 8 מאוד כדאי לעשות לפחות פעם אחד צילום של כל המפרקים כדי לדעת האם יש סימנים של דלקת מפרקים (דיספלסיה של מפרק הירך והברך – osteo-arthritis). עם כן, יש כל מיני טיפולים והקלות.

 

השלטי שלי היה אצל וטרינר אחד בהוד השרון (שחושב לעצמו כמומחה בתחום!) מגיל 5 עד 9. אחרי גיל 8 הכלב התחיל לצלוע. הוטרינר הזה לא הציע לי לעשות צילומי רנטגן לכלב אף פעם. כאשר עברתי ווטרינר אחר בהוד השרון, ביקשתי ממנו לעשות צילימים של כל המפרקים (קדימה ואחורה). עז למדתי שהייתה לו בעייה קבועה.

 

השנתיים אחונות (גיל 12-13) מתלוננתי לוטרינר מס.2 שהשלטי שלי נושף קשה אחרי טיול קצר. חשבתי שזה בגלל הגיל, הפרווה והחום. בסוף הסתבר שהריאות שלו היו סתומות. אף פעם הוטרינר לא הציע לי לעשות צילום חזה! רק גילינו את זה בסוף כאשר הוא צילם לו את הכבד.

 

קשה למצוא ורטרינר טוב!!

בדיקות דם לשלטי – להבין מה זה מלמד

אחרי גיל 8-9 חשוב לבצע בדיקות דם לכלב לפחות פעם בשנה. חשוב גם לא לתת לוטרינר לשמור את התוצאות אצלו אלא לבקש העתק בכתב ולהבין יחד עם הוטרינר את משמעותו. במיוחד, תוצאות ALP + ALT מסמנות שינויים בתפקוד הכבד.

במקרה שלי, הכלב שלי היה מטופל בקליניקה בהוד השרון מגיל 9 עד 13.5. לצערי לא ביקשתי העתק של התוצאות והוטרינר לא חשב להציג לי אותן. הוא פשוט כתב ביומן הטיפולים שלו: בדיקות מעבדה דם – ממצה בדיקה חריג (בוי-כמיה): ALP:430, ALT:318,GLU:113, NA:135

תבינו את המשמעות:

ALP – טווח תקין מקסימים/מינימום = 20/150. תוצאות ב-17 ליוני 2013 = 291. ב-11 ליוני 2014 = 430 (כמעט פי 3 לאחרונה!)

ALT – טווח תקין מקסימום/מינימום = 10/118. תוצאות ב-17 ליוני 2013 = 170. ב-11 ליוני 2014 = 318 (יותר מפי 2.5 לאחרונה!)

הוטרינר לא דן עימי לעומק מה צריך לעשות כדי להקל על הכלב שלי. הוא הסתפק בזה שכתב ביומן. לכן צריך גם קו הגנה עם הוטרינרים! צריך לדעת מתי עוברים את קווי המינימום או מקסימום ולעקוב אחרי התוצאות במשך זמן.

זה הכלב שלכם, לא שלו. אכפת לכם הכי הרבה!